(Kirjoitti Leena Mäkijärvi, julkaistu Lauttasaaren Sanomissa 7.5.2004)
Totta se on: Aivan käsin kosketeltava jännitys pelisalin tunnelmassa. Hiljaisin askelin ottelupöytien ääreltä toiselle kuljeskelevan yleisön toisilleen vaihtamat puhuttelevat katseet ja pelaajien pienten liikkeiden seuraaminen. Ollaan shakkiturnauksessa.
Lauttasaaren Shakkikerholla on ollut hyvä talvikausi. SM-turnauksissa pärjättiin hyvin ja säilyttiin 1.divisioonassa. Kun tunnelma otteluissa kiristyy, sen toinen ääripää on harrastuksen voima: Uskollinen porukka viihtyy yhdessä, kokoontuu Lauttasaaren kirkolle joka viikko pelaamaan shakkia – ja sen jälkeen usein lähdetään puhumaan – shakista.
Nousuvuosi 1999
Lauttasaaren Shakkikerhon puheenjohtajana on lauttasaarelainen Jyrki Heikkinen: "Aktiivisia, säännöllisesti pelaavia meillä on vähän yli kaksikymmentä. Me pelaamme keskiviikkoiltaisin Lauttasaaren kirkon kerhotiloissa. Tämä alkuvuosi on ollut tavallista hieman vilkkaampi vuosi: keskimäärin kymmenen pelaajaa käy säännöllisesti. Uusiakin pelaajia on tullut."
Jyrki Heikkinen on tyytyväinen kerhon menestykseen: "Shakkikerhomme 8-miehinen ykkösjoukkue pelasi 1. divisioonassa ja kohtasi Turun Shakinystävät. Säilytimme paikkamme."
Älypeliä
Heikkinen naurahtaa: "Kyllä shakki vaatii keskittymistä ja älykkyyttä." Vastustajat ovat hyvin erilaisia. Siinä, missä toinen vaihtaa hermostuneesti asentoa siirtoa miettiessään, toinen lähtee kävelemään kaikessa rauhassa pitkin pelihuonetta. Hermoja kysytään ja niihin tukeudutaan. Tiukassa tilanteessa hymy vilahtaa vain yleisön joukossa. Kun kova ottelu sitten päättyy, pelaaja voi olla niin pitkään jännittyneenä, ettei halua puhua kenenkään kanssa. Palautuminen tapahtuu jokaisella pelaajalla persoonallisella tavalla.
"Shakki vaatii myös mielikuvitusta ja tietynlaista ajattelua. On osattava ennakoida loogisesti tietyt asiat. Hyvällä pelaajalla on visio siitä, mitä pelilaudalla tulee tapahtumaan." Heikkinen korostaa myös sitä, että taitava pelaaja suunnittelee oman pelinsä tarkoin ja kuitenkin reagoi välittömästi vastustajan iskuihin.
Herrasmiessäännöt
"Shakkia pelataan herrasmiessäännöillä", juttelee Jyrki Heikkinen rauhallisella äänellä. "Shakki on myös iäisyyspeli – siinä ei tule koskaan valmiiksi. Joukkuepelaamisessa yhteishengellä on suuri merkitys, vaikka jokainen joutuu keskittymään ja selviämään omista vastustajistaan."
Lauttasaaren Shakkikerho on miesvaltainen kerho. Heikkinen hymyilee: "Niin, naisia on näkynyt vähemmän. Usein sitä mietitään, miksi tämä on enemmän miesten peli."
Oletko Sinä kiinnostunut Lauttasaaren Shakkikerhosta ja shakista? Historiaa, tietoa kerhosta ym. saat internetistä http://www.shakki.net/. Löydät Shakkinetin, joka on Suomen laajin shakkiverkkopalvelu. "Siitä kannattaa aloittaa shakkiin ja Suomen shakkielämään tutustuminen", kannustaa Jyrki Heikkinen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti