Tämä on ensimmäinen tietoisku, aiheena kännykät ja shakkikellon käsittely pelin aikana. Kerhoilloissa pidetään yhteenvetoja blogissa julkaistuista tietoiskuista.
Kun kerhossamme on nyt useita shakkitoimitsijoita, viikoittaisissa kerhoilloissakin kannattaa jatkossa nimetä toimitsija, jonka tehtävä on huolehtia, että pelaamme shakkisääntöjen mukaisesti. Se on hyvää harjoitusta toimitsijoille ja myös pelaajille, jotta säännöt eivät tule yllätyksinä virallisissa turnauksissa.
1. Shakkipeliä ei kannata luovuttaa, vaikka olisi kuinka huono asema. Vastustajan kännykkä voi nimittäin soida. Kansainvälisissä kilpailuissa kännykän soiminen häviää, mutta Suomessa sääntöä on lievennetty:
"Matkapuhelimen soiminen rinnastetaan muuhun häiriöön, esimerkiksi äänekkääseen käyttäytymiseen. Ensimmäisellä kerralla huomautetaan, toistuvissa tapauksissa varoitus lopulta jopa hävinneeksi tuomitseminen ovat rangaistukset."
2. Säännöt kieltävät selvästi myös shakkikellon hakkaamisen:
"6.8. c) Kelloa ei saa käsitellä kovakouraisesti, nostaa pöydältä tai kaataa. Pelaajaa, joka käsittelee kelloa epäasiallisesti, voidaan rangaista säännön 13.4 mukaisesti.
13.4. Tuomari voi käyttää yhtä tai useampia seuraavista rangaistuksista:
a. varoitus
b. ajan lisääminen rikkomuksen tehneen pelaajan vastapelaajan jäljellä olevaan aikaan
c. ajan vähentäminen rikkomuksen tehneen pelaajan jäljellä olevasta ajasta
d. pelin häviö
e. pisteiden vähentäminen rikkomuksen tehneeltä
f. pisteiden lisääminen rikkomuksesta kärsineelle pelissä jaossa olevaan maksimipistemäärään asti
g. kilpailusta sulkeminen"
Lainaukset ovat FIDEn Shakkisäännöistä.
1 kommentti:
Kellon kovakouraiseen käsittelyyn pitäisi puuttua varmaan nykyistä päättäväisemmin.
Lähetä kommentti