Shakkikerhon jäsenmäärän kasvattaminen vaatii kerhon tuotevalikoiman parantamista ja blogin avulla hoidettavaa aktiivista viestintää. Tämä ei kuitenkaan riitä -- tuotetta (shakkia) pitää tarjota oikeassa paikassa.
Kerhon kokoontumispaikka vaikuttaa jäsenistöön
Aloitin oman shakkiurani, jos sitä nyt uraksi voi kutsua, 1980-luvun alun Mikkelissä. Koulukerhosta siirryin aikanaan Mikkelin shakkikerhoon, jonka kerhotilana toimi vanhan kasarmin upseerikerho. Kerhotila ei varsinaisesti ollut sopiva 12-13 -vuotiaiden pojankloppien illanviettopaikaksi. Pian kerho sai kuitenkin uuden pelipaikan kaupungin nuorisotiloista, minkä ansiosta myös juniorit saattoivat helpommin ylittää kerhon kynnyksen.
Nykyään harva kerho taitaa kokoontua upseerikerholla. Kuitenkin monet kerhot pelaavat kerhopelinsä erilaisissa ja eri tasoisssa anniskeluravintoloissa. Tämä väistämättä vaikeuttaa nuorten liittymistä mukaan kerhotoimintaan. Myös monille aikuisille pelaaminen kapakassa voi muodostua kynnyskysymykseksi shakkikerhoon liittymisen kannalta.
Toisinaan pelipaikka voi olla vaikeasti saavutettavissa. Olen törmännyt kerhohuoneistoihin, jotka sijaitsevat hissittömien rakennusten toisessa tai kolmannessa kerroksessa. Tällaisiin tiloihin on paitsi liikuntaesteisten, myös ikääntyneiden shakinharrastajien hankala kavuta.
Ota kaikki huomioon valitessasi pelipaikkaa
Ideaalitilanteessa shakkikerho ottaa huomioon kaikki eri jäsenryhmät: kerhotilan täytyy soveltua keski-ikäisten miesten lisäksi nuorten, vanhusten ja liikuntaesteisten kohtaamispaikaksi.
Oma kerhoiltamme on pidetty 1970-luvulta alkaen Lauttasaaren seurakunnan tarjoamassa kerhohuoneistossa. Tila ei aivan riitä tarpeisiimme, ja osa turnauksista on pelattu myös läheisessä kapakassa. Tilanne ei ole optimaalinen, mutta sen kanssa on toistaiseksi voitu elää.
Valitettavasti shakkikerhojen on huomioitava myös taloudelliset realiteetit kerhotilojen valinnassa. Useimpien kerhojen on tyydyttävä tiloihin, jotka on mahdollista saada käyttöön ilmaiseksi tai erittäin edullisesti. Tämä vaikeuttaa hyvän pelipaikan löytämistä entisestään.
Käytännön vaikeudet eivät kuitenkaan saa olla este optimaaliseen ratkaisuun pyrittäessä. Kun kerhotila on esteetön ja lapsille soveltuva, voivat nuoretkin juniorit liittyä kerhoon ja harmaantuneet senioripelaajat pääsevät esteettä mukaan turnauksiin. Silloin he pysyvät kerhon jäsenenä entistä pidempään.
Kuinka oma kerhosi on ratkaissut kerhotilaongelman? Missä pelaatte? Maksatteko vuokraa?
25. elokuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti