Shakin päivää juhlittiin monin tavoin tänään 16.1.2011, mutta samalla myös loppui yksi aikakausi: puulaakishakkiturnauksia Helsingin seudulla järjestänyt, vuonna 1932 perustettu Shakki Propaganda-Schack (SPS) päätti lopettaa toimintansa. Viimeinen naula arkkuun iskettäneen vuosikokouksessa 24.2.2011.
SPS:n säännöissä sanotaan:
"Yhdistyksen tarkoitus on toimia yhdyssiteenä Helsingissä toimivien liikkeiden ja virastojen henkilö- tai virkamieskuntien yhdistysten tai näiden alaosastojen tai näiden kanssa rinnastettavien yhteisöjen, joita ei voida verrata yleisiin shakkikerhoihin, välillä, lähentää näitä toisiinsa, lisätä, kohottaa ja syventää harrastusta shakkipeliin."
Pitäisi kai olla lakimies ymmärtääkseen tuon virkkeen. Minusta siinä sanotaan, että SPS yhdistää mitä tahansa yhteisöjä, joilla ei välttämättä ole mitään tekemistä shakin kanssa. "Kohottaa ja syventää harrastusta shakkipeliin" on joka tapauksessa hauskasti sanottu.
Kirjassa Böök – Shakkia ja kulttuuria (2010) kerrotaan myös puulaakishakin historiasta:
"Eero Böök oli ollut itse käynnistämässä puulaakisarjoja vuonna 1933 ja tunsi sympatiaa koko uransa ajan työpaikkashakkia kohtaan. Järjestelmä kantoi nimeä Shakki Propaganda-Schack, ja sotien jälkeen 1950-luvulla se kasvoi merkittäväksi ja suosituksi kilpailumuodoksi." (sivut 374–375)
"Parhaimmillaan työpaikkashakki edusti valtakunnallista huipputasoa. Koska pelaajien menestyspaineet eivät olleet yhtä ankarat kuin kovissa turnauksissa, he saattoivat pelata vapautuneemmin ja ottaa rohkeammin riskejä, jolloin pelit helposti muodostuivat värikkäämmiksi." (sivu 375)
"Virallinen" syy SPS:n lopettamiseen on, että "tehtävä on täytetty", enää ei tarvitse levittää propagandaa, koska nyt on monia shakkikerhoja ja turnauksia järjestetään viikoittain, kun taas 1930-luvulla oli vähän järjestäytynyttä shakkitoimintaa. Epäviralliset syyt lopettamiseen lienevät nämä:
- SPS-turnauksiin osallistuvien joukkueiden määrä on vähentynyt vuosi vuodelta. Esimerkiksi 4-henkisten joukkueiden pitkän peliin turnaukseen osallistui 14 joukkuetta vuonna 2000, 10 joukkuetta vuonna 2005 ja enää 4 joukkuetta vuonna 2010. Aikoinaan turnaukseen kuulemma osallistui kymmeniä 8-henkisiä joukkueita.
- SPS on toiminut liian kauan yhden miehen vapaaehtoisuuden varassa. Eero Patola on pyörittänyt SPS:ää niin kauan kuin muistan. Arkistojen mukaan hän oli SPS-vastaava jo vuonna 1987.
Työpaikkojen shakkikerhojen tyypillinen ongelma on vetäjän puuttuminen. Parissa tietämässäni tapauksessa vetäjän on täytynyt pitää kerhoa toiminnassa vielä eläkkeelle siirryttyäänkin! Pelaajien saaminen mukaan on myös vaikeaa: vaikka työpaikalla olisi selopelaajia, monia ei tunnu kiinnostavan puulaakishakki, koska muitakin turnauksia on riittävästi.
Toivottavasti SPS jää vain väliaikaiselle tauolle. Eiköhän joku kaiva hyvin toimineen SPS-konseptin laatikosta muutaman vuoden päästä ja elvytä toiminnan uudelleen. Seppo Kinnunen (Tieto) jo kertoi, että suunnitelmissa on järjestää yhteinen epävirallinen tapahtuma työpaikkojen shakkikerhoille keväämmällä...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti