22. helmikuuta 2013

Helmikuun pelaaja: Riku Koivusalo

Shakkisiirtojen oppiminen

Olin suunnilleen 10-vuotias, kun isäni opetti minulle siirrot. Shakkikärpänen kuitenkin puraisi vasta noin 20 vuotta myöhemmin.

Kuinka usein pelaat shakkia?

Useamman kerran viikossa, lähinnä iltaisin netissä, ja enimmäkseen pikapeliä, esimerkiksi 5 minuuttia 2 sekunnin inkrementillä – ei ehkä shakissa kehittymisen kannalta ihan optimaalista. Kerhon peli-iltoihin tai muuhun livenä pelaamiseen ehtii paljon harvemmin kuin haluaisi.

Shakkikerhoon liittyminen

Liittymiseni Lauttasaaren Shakkikerhoon vuonna 2009 tuli pienenä yllätyksenä itsellenikin. Kesällä 2009 uskaltauduin Kaivopuiston puistoshakkikentälle – olin pelannut shakkia vain vajaan vuoden ajan – ja tapasin siellä Tommi Laaksovuoren. Pelattiin pari pikapeliä, jotka "yllättäen" hävisin. Pelien jälkeen Tommi ehdotti, että tulisin joskus Lauttasaaren Shakkikerholle pelaamaan. Näin tapahtui, ja kerhoonkin tuli liityttyä ja jäätyä, vaikka Pohjois-Helsingissä asustelenkin.

Saavutukset shakissa

Saavutukset ovat kyllä melko lailla olemattomat, ja samoin tavoitteet, näin wanhana kun on tämän homman aloittanut, niin ihan huipputasolle ei taida olla asiaa.

Paras peli

Mitään erityisen ihmeellistä peliä ei juuri nyt tule mieleen.

Makea voitto

Voitto maistuu aina makealta, ellei se sitten perustu johonkin vastustajan hyvin karkeaan yksittäiseen virheeseen.

Onnekas voitto

Chess.com-simultaanissa kansainvälinen mestari Attila Turzo (FIDE 2316) lahjoitti keskipelin alussa kokonaisen ratsun ilman mitään kompensaatiota, ja muutaman siirron jälkeen luovutti pelin. Peli kesti muistaakseni 27 siirtoa.

Pelasin valkeilla, ja avauksesta muodostui bogo-intialainen. Minulla oli lähetti b2-ruudussa ja d-linjalla tornin ja daamin muodostama patteri, Turzolla oli d7-ruudussa ratsu, jota vartioi pelkästään daaminsa. Keskustassa oli sotilastensiota, ja aktivoidakseni em. upseerit pelasin dxc5, odottaen automaattisesti siirtoa bxc5, ja suorastaan järkytyin, kun vastustajani pelasikin tuplakysymysmerkkisiirron dxc5.

Katkera tappio

Mitään yksittäistä tapausta ei tule mieleen, mutta katkerimmat tappiot ovat niitä, joissa onnistuu sössimään selkeän voittopelin häviöksi, yleensä jonkin karkean virheen tai "nukahtamisen" seurauksena.

Pahin munaus

Varmaan kaikki mahdolliset kämmit on tullut tehtyä, daamin syötöistä ja mattiin siirtymisistä alkaen. Omituisista virhesiirroista tulee mieleen se, kun kerran kerholla pikapelissä piti siirtää daami c2-ruutuun, mutta tartuinkin lähtöruudussaan olevaan kuninkaaseeni ja siirsin sitten tämän nappulan kyseiseen ruutuun.

Unohtumaton shakkikokemus

Mitään hirmuisen mullistavaa shakkikokemusta ei ole vielä tullut vastaan.

Arvokkaimmat päänahat

Kts. onnekas voitto – vaikka en tätä varsinaiseksi päänahaksi laske. "Rehellisessä" mies miestä vastaan -pelissä arvokkaimmat päänahat ovat luokkaa FIDE 2000, nämä siis kaikki nettipeleissä, ja sellaisissa tapauksissa, joissa pelaajan oikea nimi ollut ja/tai FIDE-vahvuus olleet näkyvillä, jotta olen voinut asian todentaa. Pelisivustojen omat vahvuusluvut ovat toki oma lukunsa.

Avausvalikoima

Valkeilla aloitin pitkään pelkästään 1.d4, nyt hiljattain myös 1.c4 on tullut mukaan repertuaariin. Mustilla vastaan siirtoon 1.e4 yleensä sisilialaisella, siirtoon 1.d4 taas yleensä 1...Rf6 pyrkien nimzo-intialaiseen.

Pelityyli

Yleensä nautin enemmän asemapelistä kuin taktisista sekasotkuista. Jälkimmäisissä voi joskus käydä miten vain, pyrin mieluummin pitämään tilanteen hallinnassani asemallisesti, jos mahdollista. Peliurani alussa tämä strategia johti monesti liian passiivisiin asemiin, mutta nyt olen mielestäni saanut peliini lisää oikeanlaista aggressiivisuutta.

Heikkouksia on tietysti riittävästi pelin jokaisella osa-alueella, ehkä tietynlainen "autopilotilla" meneminen on yksi niistä – eli joskus vain noudatan strategista suunnitelmaani enkä aina huomaa vastustajan (tai omia) taktisia mahdollisuuksia.

Miettimisaika

Netissä pelaan mieluimmin pikapeliä (pidemmillä ajoilla vastustajan mahdollisuudet turvautua shakkiohjelmiin ovat selkeästi paremmat, enkä halua pelata konetta vastaan), mutta mukavinta on siltikin pelata noin 30–45 minuutin ajoilla jonkinlaisen inkrementin kanssa "Over the board" eli livenä.

Shakkimotto

En ole vielä keksinyt.

Shakki-idolit

Muun muassa Anatoli Karpov, asemapelin mestari, sekä Mikhail Tal – energiset ja innovatiiviset pelit uhrauksineen, vanhan romanttisen ajan mestareiden tyyliin.

21. helmikuuta 2013

Vuosikokous 21.2.2013

1. Kokouksen avaus
Avattiin kokous klo 21.2.2013 klo 18.00 Lauttasaaren kirkon kerhotilassa. Paikalla aloitushetkellä olivat Jyrki Heikkinen, Seppo Järvinen, Janne Kauppinen, Riku Koivusalo, Jukka Paukku, Mikko Piippo, Reijo Rautio, Hannu Stordell, Simo Valkeajärvi ja Matti Varjokallio. Myöhemmin saapuivat Aaro Jalas, Kim Paasonen ja Kauko Kaiju.

2. Kokouksen toimihenkilöiden valinta
Valittiin kokouksen puheenjohtajaksi Jyrki Heikkinen. Valittiin sihteeriksi Matti Varjokallio. Valittiin pöytäkirjantarkastajiksi ja ääntenlaskijoiksi Reijo Rautio ja Janne Kauppinen.

3. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
Kokouksesta oli ilmoitettu kaksi viikkoa aiemmin kerhon blogissa ja sähköpostitse. Todettiin kokous lailliseksi ja päätösvaltaiseksi.

4. Esityslistan hyväksyminen
Hyväksyttiin esityslista tässä esitetyssä muodossa. Edellisistä vuosista poiketen valitaan toiminnantarkastaja tilintarkastajan sijaan.

5. Toimintakertomuksen, tilinpäätöksen sekä tilintarkastajan antaman lausunnon esittely
Jyrki Heikkinen esitteli viime vuoden toimintakertomuksen. Mikko Piippo esitteli viime vuoden tilinpäätöksen. Tilintarkastaja Simo Valkeajärvi esitti lausunnon, jossa puollettiin tilinpäätöksen vahvistamista ja vastuuvapauden myöntämistä.

6. Tilinpäätöksen vahvistaminen ja vastuuvapauden myöntäminen
Vahvistettiin tilinpäätös ja myönnettiin hallitukselle vastuuvapaus.

7. Toimintasuunnitelman ja talousarvion hyväksyminen sekä jäsenmaksusta päättäminen
Jyrki Heikkinen esitteli toimintasuunnitelman. Mikko Piippo esitteli talousarvion. Hallitus esitti jäsenmaksuksi 20 euroa, paitsi nuorille jäsenille eli vuoden aikana enintään 20-vuotiaalle 10 euroa. Lisäksi loppuvuodesta eli 1.7. alkaen kerhoon liittyville esitettiin 50 %:n alennusta hinnasta.

Seppo Järvinen ehdotti juniorijoukkueen kasaamista.
Seppo Järvinen kysyi, mitä matkakuluja on tarkoitus korvata.
Keskusteltiin kerhon kaappitilanteesta.

Hyväksyttiin toimintasuunnitelma, talousarvio ja jäsenmaksut esityksen mukaisesti.

8. Kerhon puheenjohtajan ja hallituksen jäsenten (3-5) ja varajäsenen valinta
Valittiin puheenjohtajaksi Jyrki Heikkinen.
Valittiin hallitukseen Janne Kauppinen, Jukka Paukku, Mikko Piippo ja Matti Varjokallio. Hallituksen varajäseneksi valittiin Riku Koivusalo.

9. Toiminnantarkastajan ja hänen varamiehensä valinta
Valittiin toiminnantarkastajaksi Simo Valkeajärvi ja hänen varamiehekseen Timo Siikonen.

10. Muut esille tulevat asiat
Aaro Jalas osallistuu shakkipedagogiikan kurssille ja on valmis pitämään syksyllä opetusta aloittelijoille mielellään jonkun muun kanssa.
Lauttasaaren mestaruusturnauksessa on hyvä olla oma tasoryhmä aloittelijoille.
Mikko Piippo vastaanottaa jäsenmaksuja kokouspäivänä käteisellä ja myöhemmin tilisiirtona.
Seppo Järvinen mainitsi, että Suomen Shakissa ei ole yhteystietoja seloturnauksemme osalta.

11. Kokouksen päättäminen
Päätettiin kokous n. klo 18.30.

9. helmikuuta 2013

JSM-nousukarsintaan

Ykkösjoukkueellamme oli pienet teoreettiset mahdollisuudet voittaa JSM 2012–2013 -turnauksen 2. divisioonan lohkomme: piti voittaa Meriratsut vähintään 0–4, ja samaan aikaan X:n piti voittaa HSK 3 yhdellä pisteellä.

Muutama tunti ennen ottelua Meriratsut ilmoitti joutuvansa pelaamaan neljällä pelaajalla, joten saimme heti alkuun mukavan johdon, eikä vauhti hidastunut jatkossakaan, vaan ottelu Meriratsut – Lauttasaaren Shakkikerho päättyi 0–5:

1. Tatu Pentikäinen (1936) – Per Ertbjerg (2032) 0–1
2. Janne Turtiainen (1907) – Pekka Kauppala (2104) 0–1
3. Mikko Virkamäki (1887) – Petr Vesely (1979) 0–1
4. Heikki Huhtamäki (1750) – Evgeny Sobenin (1906) 0–1
5. (luovutus) 0–1

Hetken päästä selvisi, että onni oli muutenkin puolellamme: X oli voittanut ottelunsa 2–1. Lohkon kärjestä tuli harvinaisen tiukka:

LauttSK   5   3  2  0   13 - 6   8
X         5   4  0  1   12 - 6   8
HSK 3     5   3  1  1   12 - 5   7

Tahmeasti alkanut kausi päättyi siis hienoon lohkovoittoon. Karsintaottelu noususta 1. divisioonaan pelataan lauantaina 9.3.2013.

5. helmikuuta 2013

Kutsu vuosikokoukseen 20.2.2013

Vanhat ja uudet jäsenet, tervetuloa Lauttasaaren Shakkikerhon sääntömääräiseen vuosikokoukseen kerhohuoneelle keskiviikkona 20.2.2013 klo 18:00.

Esityslistan mukaisesti

  • vahvistetaan viime vuoden tilinpäätös,
  • hyväksytään tämän vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä
  • valitaan kerholle puheenjohtaja ja hallitus.

Kokouksen jälkeen pelataan nopean shakin turnaus (10'+05") klo 18:45 alkaen.