5. marraskuuta 2014

Marraskuun pelaaja: Lasse Anttonen

Shakkisiirtojen oppiminen

Opin shakkisiirrot 11-vuotiaana isältäni sekä sedältäni, jotka nuoruudessaan harrastelivat shakkia. Pelit isääni vastaan kuitenkin loppuivat noin vuoden jälkeen, kun rupesin säännöllisemmin voittamaan häntä.

Kuinka usein pelaat shakkia?

Pidän shakkikerhoa työpaikallani Niemikotisäätiössä Haagassa; sen puitteissa ja nettipeleissä pelaan päivittäin. Liityttyäni Lauttasaaren Shakkikerhoon kesäkuussa 2014 shakkikärpänen puraisi uudestaan, ja pyrin käymään viikoittain Lauttasaaressa pelaamassa.

Shakkikerhoon liittyminen

Lauttasaaren Shakkikerho on ensimmäinen shakkikerhoni. En parikymppisenä pitänyt itseäni tarpeeksi lahjakkaana liittyäkseni kerhoon. Nyt 40 vuotta ylittäneenä päätin toteuttaa yhden elämäni unelmista ja liittyä "oikeaan" shakkikerhoon. Olen kyllä yhdistystasolla pyörittänyt omaa shakkikerhoa (Majakassa) viimeiset 6 vuotta, jäseniä noin 15 harrastajapelaajaa.

Saavutukset shakissa

Toivon myöhemmin pystyväni vastaamaan paremmin tähän kysymykseen. "Päänahkojen" metsästäminen on ollut harrastukseni.

Paras peli

Ehkä ensimmäiset turnauspelit Lauttasaaren Shakkikerhon ja Rikospoliisien Shakkikerhon saunaturnauksessa 2014. Loistopeli Harri Laaksoa (selo yli 2100) vastaan, upea pussimatti siirron päässä, mutta voitto karkasi taas liikaan intoiluun.

Makea voitto

Pirkka Lehtinen, vanha konkari, jonka olen saanut perässäni liittymään Lauttasaaren Shakkikerhoon. Kaikki voitot Pirkasta, koska hän oli vuosien ajan ylittämätön muuri, johon uudestaan ja uudestaan törmäsin.

Onnekas voitto

Majakan mestaruusturnauksen voitto 2013, kun finaalivastustaja Harry Juselius voittoasemassa syötti daaminsa ja sain onnekkasti ensimmäisen palkintopokaalini.

Katkera tappio

Ensimmäiset 2 selopeliäni Lauttasaaren kolmosjoukkueessa olivat katkeria, varsinkin kun vasta kotona huomasin jälkimmäisessä omanneeni voittopelin: vastustajan sotilashaarukasta shokeeraantuneena en loppupelissä huomannut, että vastustajan torni oli suissa, ja tämä lyönti olisi riittänyt voittoon.

Pahin munaus

En tiedä, mutta fiilispelaajana minulla on huonoja päiviä, jolloin en kunnolla lautaa näe (mokailen).

Unohtumaton shakkikokemus

Garri Kasparovin simultaaninäytöksen seuraaminen Shakkiareenalla 2013, ja Kasparovin omakätinen nimikirjoitus kirjaan Miten elämä muistuttaa shakkia.

Arvokkaimmat päänahat

Kaikki Lauttasaaren kerholla saavutetut päänahat ovat arvokkaita.

Avausvalikoima

Valkoisilla suosikkejani ovat englantilainen avaus ja kuningatargambiitti. Mustilla pidän paljon hollantilaisesta avauksesta, myöskin pirc, moderni avaus, ranskalainen ja sisilialainen kuuluvat suosikkeihini.

Ehdoton inhokki on espanjalainen 1.e4 e5 2.Rf3 Rc6 3.Lb5 jne. Syistä, joita en halua kertoa, e-avaukset eivät ole suosiossani.

Pelityyli

Koska alun perin opiskelin matematiikkaa ja kvanttilaskentaa Teknillisellä korkeakoululla, pidän edelleen itseäni terävänä laskukoneena, joka on taktisesti monimutkaisissa asemissa parhaimmillaan. Sen sijaan aseman arviointia ja shakillisia asioita, kuten upseerien sijoittamista, joudun yhä paljon miettimään.

Olen myös ihastunut pikapäätöksen tekoon, joten pikapelit sopivat minulle paremmin. Heikkouksena taipumus "hätäisiin" siirtoihin. Kokemuuttani tuppaan myös liikaa innostumaan, kun voitto häämöttää!

Miettimisaika

En ole oikein tottunut inkrementtiaikoihin, siksi 5 + 5 minuuttia on suosikkini. Omassa kerhossani (Majakka) pelataan myös paljon 15 + 15 minuuttia.

Pitkiä pelejä harjoittelen nykyisin.

Shakkimotto

Älä tyydy ensimmäiseen siirtoon, joka on mielessä, vaan etsi aina paras siirto.

Shakki-idolit

Fischer, Morphy, Capablanca, Botvinnik, Keres, Kasparov, Carlsen. Kirjakeräilijänä olen tutkinnut useimpien maailmanmestareiden pelityylejä.

Haaste jäsenesittelyyn

Pirkka Lehtinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti