20. helmikuuta 2015

Lisää shakkitoimitsijoita

Shakkiareenalla järjestetylle shakkitoimitsijakurssille 14.2.2015 tuli 15 osallistujaa, joista 5 Lauttasaaren Shakkikerhosta.

Shakkituomarin Jussi Salmisen pitämä koulutus kesti viitisen tuntia. Alle kahdessa tunnissa esiteltiin tuomarikoulutuksen määräykset, kilpailumääräykset, lisenssit, vahvuusluvut, vertailut ja parien määrääminen. Loppuaika meni syventyessä shakkisääntöihin, varsinkin viime vuoden lisäyksiin. FIDE tekee sääntöihin usein pieniä muutoksia, jotka pyritään ottamaan nopeasti käyttöön myös Suomessa.

Lopuksi pidettiin tentti, jonka 30 kysymykseen vastaamiseen vierähti tunti. Suorittamissani tenteissä 2009 ja 2012 oli vain monivalintakysymyksiä, mutta nyt vastaukset piti kirjoittaa sanallisesti. Useimmiten kysyttiin, mitä tuomarin pitää tehdä kuvatussa pelitilanteessa.

Erityiskiitokset Jussille opettavasta palautteesta, jonka hän lähetti pari päivää tentin jälkeen ja jossa hän täydensi puutteelliset vastaukset. Täydellisen vastauksen antaminen "helppoihinkin" kysymyksiin oli näköjään vaikeaa, koska yksityiskohtia on paljon, säännöt viittaavat toisiin sääntöihin ja niihin on usein poikkeuksia.

Kerhossamme on nyt kuusi pätevää shakkitoimitsijaa (suluissa pätevyyden päättymisvuosi): Lasse Anttonen (2019), Jyrki Heikkinen (2019), Arto Heimonen (2019), Janne Kauppinen (2019), Pasi Paasonen (2019), Mikko Piippo (2016). Lisäksi Jukka Paukku (2016) on kansallinen shakkituomari.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti