2. marraskuuta 2014

Kerhojen kokouksen 2.11.2014 yhteenvetoa

Alla muutamia kiinnostavia päätöksiä, keskusteluja ja tietoiskuja Shakkiareenalla 2.11.2014 pidetystä Suomen Shakkiliiton kerhojen kokouksesta.

Turnaukset ja pelaaminen

Joukkueiden Suomen cupin tilalla pelataan vuonna 2015 nopean shakin liiga. Yksi syy cupin vähäiseen suosioon lienee, että kärkijoukkueita lukuun ottamatta muut varmasti laskeskelevat, kannattaako osallistua turnaukseen, jossa saattaa päästä pelaamaan vain yhden ottelun.

Liitto on Suomen Olympiakomitean jäsen, joten sitä koskevat antidopingsäännöt. Shakinpelaajia voidaan teoriassa tulla testaamaan milloin tahansa, ja testistä kieltäytyminen tarkoittaa kärähtämistä, josta seuraa yleensä kilpailukielto. Käytännössä testejä tehtäneen lähinnä SM-turnauksissa. Shakki on vakavaa urheilua.

Maailman shakkiliiton FIDEn uudet säännöt koskevat aina myös Suomea, joten jatkossakin on odotettavissa sääntöjä, jotka eivät aina tunnu järkeviltä Suomen oloissa. Lokakuussa tuli viimeisin, tällä kertaa lievennetty "kännykkäsääntö":

"Kilpailun erityismääräykset voivat sallia elektronisen kommunikaatiolaitteen säilyttämisen pelaajan laukussa, kunhan laite on täysin suljettu."

Aiempi sääntö kielsi ehdottomasti viestinten tuonnin pelisaliin. Kokous päätti, että Suomen kilpailumääräyksiin lisätään tuo lievennys, jotta sitä ei tarvitse lisätä kilpailujen erityismääräyksiin.

(Lisäys 3.11.: Suomen kilpailumääräyksissä on jo nyt lievennys, että viestimen ensimmäisestä ääntelystä saa varoituksen ja toisesta häviön.)

Ulkomaalaisjoukkueet saanevat osallistua joukkuepikashakin SM-kisoihin, mutta SM-mitalit jaetaan edelleen kotimaisten kerhojen joukkueille. Suunta on oikea: ei pidä rajoittaa pelaajien osallistumista turnauksiin.

Liiton talous

Shakkiareenalla on niin vähän tapahtumia, että sen vuokra alkaa olla liian iso menoerä suhteessa saatuun hyötyyn. Jotkut pohtivat, olisiko jossain päin Helsinkiä sittenkin parempi, edustavampi paikka Shakkiareenalle.

Pelaajalisenssien hintoja ei korotettu tänä vuonna. Yksi kokouksen osallistuja tosin vaati, että shakista pitäisi saada niin kiinnostavaa, että pelaajat mieluusti maksaisivat vaikka tuplahintaisen lisenssin. Neuvojia on aina enemmän kuin tekijöitä.

Liiton kotisivut ovat kuulemma taas vanhentuneet: ne ovat hitaat, ja sisällönhallinta on vaikeaa. Toivottavasti kukaan ei yritä myydä liitolle kallista ratkaisua, koska kotisivujen tekemiseen ja sisällönhallintaan on maailmanluokan ilmaisia työkaluja.

Pelottavin suunnitelma on liiton oma pelipalvelin. Jotkut ovat saaneet päähänsä, että verkossa pelaavat suomalaiset shakinharrastajat saataisiin houkuteltua uudelle kotimaiselle palvelimelle ja "hanke antaa mahdollisuuden mainostuloihin ja laajoihinkin osanottomaksuihin".

Liitto on varannut rahaa palvelimen rakentamisen suunnitteluun ja etsii ulkopuolista rahoitusta. Miten halvalla he kuvittelevat pystyttävänsä palvelun, ylläpitämään sitä ja tekemään siitä niin kiinnostavan, että pelaajat ryntäisivät sinne ilmaisilta pelipalvelimilta? Toivottavasti joku älyää lopettaa touhun, ennen kuin siihen on ehditty tuhlata isoja rahoja.

2 kommenttia:

Jussi kirjoitti...

Liiton nettisivut vanhentuneet? Kuka on ollut tätä mieltä?

terv. sivujen alkuperäinen kehittäjä

Jyrki Heikkinen kirjoitti...

"Vanhentunut" oli tulkintani siitä, kun kokouksessa kerrottiin sivujen hitaudesta ja sisällönhallinnan kankeudesta.

Ensi vuoden budjetissa on varattu 8.000 euroa jäsenrekisterin ja kotisivujen uudistukseen. En tiedä, miten tuo raha jakautuu.

Lähetä kommentti