26. toukokuuta 2010

Kahden pelaajan ottelukin voi olla joukkuepeli!

Kaikki shakkimaailmaa seuraavat varmasti tietävät, että maailman kärkipelaajilla on aina omat valmentajat, tiimit ja avustajat auttamassa otteluihin valmistautumisessa. Ottelun kuluessa avustajat voivat myös etsiä parannuksia vastustajan kehittämiin avausmuunnelmiin.

Äskettäin päättyneessä Anandin ja Topalovin välisessä maailmanmestaruusottelussa avustajakaarti oli omaa luokkaansa. Chessbasen uutissivuston haastattelu paljastaa, että Anandin tukena oli tavanomaisten avustajien lisäksi myös joukko maailman ehdottomasti parhaimpia pelaajia: Carlsen, Kasparov ja Kramnik.

Kasparov auttoi Anandin tiimiä avausvalikoiman suhteen. Ennen ottelua Kasparov otti yhteyttä Anandiin, ja kertoi olevansa valmis auttamaan tätä. Anand lähetti tämän jälkeen Kasparoville avausvalmistelujaan, joita iso K sitten kommentoi. Myös ottelun kuluessa iso K kommentoi avauksia Skype-nettipuhelimen välityksellä.

Ennen ottelua Anand pelasi harjoituspelejä maailman tämän hetken ykköspelaajaa Magnus Carlsenia vastaan. Carlsenin kanssa Anand kävi läpi avauksia ja pelasi pikapelejä. Näin Anand saattoi harjoitella valmistamiaan avausuutuuksia julkisuudessa salassa.

Ja aivan kuin Carlsen-Kasparov -kaksikko ei riittäisi, otti myös Kramnik Anandiin yhteyttä neljän pelin jälkeen. Ottelussa pelatut avaukset olivat samoja, joita Kramnik itsekin pelaa ja Kramnik katsoi tarpeelliseksi paljastaa Anandille avauksiin liittyviä hienouksia. Kaikesta päätellen Kramnikin ja Topalovin välit ovat edelleen varsin tulehtuneita neljän vuoden takaisen ottelun jäljiltä.

Topalovilla ei tietenkään ollut yhtä nimekästä avustajakaartia. Topalovin käytössä oli kuitenkin ennennäkemätön tietokonearsenaali -- Topalovin käytössä oli erityisesti supertietokonetta varten kehitetty Rybka 4 -peliohjelma. Ohjelmaa pyöritti IBM:n 112-ytiminen supertietokone, joka sisältää 8192 prosessoria. Tämä prosessorimäärä ei kuitenkaan riittänyt ihmistietokoneiden päihittämiseen kuudellakymmenellä neljällä ruudulla.

Huipputason shakkiottelut eivät enää kaksintaisteluita, joissa kaksi suurmestaria vaihtaa iskuja yleisön äänettömän hurrauksen saattelemana. Kyse on lähestulkoon kahden maailmanlaajuisen joukkueen välisestä ottelusta -- ja tällä kertaa Anandin joukkue oli vahvempi!

1 kommentti:

ATE kirjoitti...

Kyllä ennen oli asiat paremmin :)

Lähetä kommentti