21. tammikuuta 2011

Patzerin palsta

Huomaa mattiuhat!

Yksi perusasioita shakkipelissä on olla valppaana vastustajan mattiuhkien kanssa. Monesti kuitenkin käy niin, että tarkkaavaisuus herpaantuu pelin edettyä pitkälle keski- tai loppupelivaiheeseen. Tällöin voi käydä niin, että vastustaja pääseekin yllättäen pyörittämään matin juuri kun luulet olevasi voittamassa pelin.

Myös mestaritasolla tapahtuu joskus niin, että yhden tai kahden siirron mattiuhat jäävät näkemättä. Traagisin esimerkki tästä lienee vuoden 1892 maailmanmestaruusottelun 23. peli, joka ratkaisi koko ottelun. Venäläisen haastajan Mihail Tshigorinin maailmanmestaruushaaveet romahtivat yhteen siirtoon, jonka ansiosta Wilhelm Steinitz varmisti vielä muutamiksi vuosiksi maailmanmestaruuden itselleen:

Tshigorin on vahvasti pelaten saavuttanut selvän voittoaseman, jossa etua saattoi kasvattaa entisestään jatkamalla yksinkertaisesti 32.Txb7 jne. Sen sijaan hän siirsi ylläolevassa asemassa 32.Lb4?? johon Steinitz vastasi tietenkin 32...Txh2+ voittaen pelin ja koko MM-ottelun.

Mattiuhan torjuminen on vaikeampaa silloin kun mattimahdollisuuksia on enemmän. Viime shakkiolympialaisissa Hanti-Mansijskissa syksyllä 2010 tultiin kansainvälisen tason naismestareiden välisessä pelissä Krush (USA) – Dembo (Kreikka) seuraavaan asemaan:

Musta uhkaa tehdä matin tornilla d4:stä, joten valkea päätti estää sen siirtämällä 56.Lc5?? eikä huomannut toista mattimahdollisuutta 56...Rc7X!.

Molemmat matit hän olisi kuitenkin voinut torjua uhraamalla näennäisesti ensin tornin ja sitten vielä sotilaan 56.Txg7+! Rxg7 57.e6+! Rxe6 58.Lxf4 Rxf4+ 59.Kc5, jolla hän olisi päässyt vielä ihan kelvolliseen loppupeliin. Mutta tornin uhkaama matti d4:stä häiritsi keskittymistä siinä määrin, että toinen matti jäi valkealta kokonaan näkemättä!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

1. ... Kf6
2. a8D Th1+
3. Dxh1 :)))

Evgeny

Patzerovicz kirjoitti...

Thanks, Evgeny!

Lähetä kommentti