27. helmikuuta 2022

Martti Laitinen 5.3.1939–30.1.2022

Yksi shakinpelaaja on poissa. Lähes 1.300 selopelillään (pois lukien pikapelit) Martti mahtui Suomen 100 ahkerimman pelaajan joukkoon.

Martti oli jo Suomalaisessa Shakkikerhossa uskollinen joukkuepelaaja ja osallistui aktiivisesti myös henkilökohtaisiin kilpailuihin, muun muassa seniorien SM- ja EM-kisoihin.

Viimeiset kilpapelit olivat ajalta ennen koronaa, syksyltä 2019. Martti oli aina varsin hiljainen ja omissa oloissaan viihtyvä.

23. helmikuuta 2022

Vuosikokouksen 2022 yhteenveto

LauttSSK:n vuosikokous pidettiin Lapinlahden Lähteen auditoriossa 23.2.2022. Paikalla oli 9 henkeä, ei yhtään etäosallistujaa.

Kerhon budjetti on ollut viime vuosina hieman alle 3.000 euroa. Tilinpäätös 2021 oli monen ylijäämäisen vuoden jälkeen alijäämäinen (–280 euroa), mikä oli odotettua Lähteen vuokran takia.

Jäsenmaksu säilyy ennallaan 25 eurossa, vaikka talousarviossa 2022 on epävarmuutta jopa enemmän kuin vuosi sitten:

  • Mitkä kilpailut saadaan järjestettyä?
  • Paljonko korona verottaa osallistujien määrää?
  • Pääseekö peli-ilta palaamaan Lauttasaaren kirkolle keväällä (ja ovatko uusitut kerhotilat riittävän isot ja shakinpeluuseen sopivat)?

Kerhon puheenjohtajana jatkaa Jyrki Heikkinen, hallituksessa jatkavat Seppo Aakio, Pekka Kauppala, Janne Kauppinen, Jyrki Kivinen ja Pasi Paasonen, uutena tulee mukaan Lauri Pajunen.

Toiminnantarkastajana jatkaa Timo Siikonen, tämän varahenkilöksi valittiin Tero Henttonen.

Uudelle hallitukselle annettiin evästystä:

  • Kun palaamme Lauttasaaren kirkolle, pyrimme säilyttämään peli-illan keskiviikona. Syksyllä 2019 ennen koronaa peli-illoissa oli jopa tungosta, joten selvitämme mahdollisuutta järjestää 2 peli-iltaa viikossa.
  • Varmistamme että tapahtumakalenteria noudatetaan, esimerkiksi pelaamme nopeaa shakkia kerran kuussa. Järjestämme koulutusta peli-iltojen toimitsijoille.

Kokouksen jälkeen Lauri Pajunen näytti käytännössä, miten nopean shakin kilpailu järjestetään kännykän Swiss Gravy -ohjelmalla.

20. helmikuuta 2022

Mikko Manninen 31.1.1936–31.1.2022

Mikko Manninen on poissa. Mikko syntyi Kouvolassa ja kuoli Helsingissä tasan 86 vuoden ikäisenä. Mikko oli kerhomme jäsen ja toimi vuosikymmeniä toisen perustajakerhomme SSK:n jäsenenä sekä myös hallituksessa että tilintarkastajana. Mikko oli kerhon innokkaita luottopelaajia ja aina apuaan tarjoava monipuolinen puuhamies. Joukkueiden SM- ja HM-otteluissa ja kerhon muilla pelimatkoilla niin Mikon autokyydit, kahvinkeitto, hauskat ja mielenkiintoiset tarinat kuin hänen erinomaiset ruoanlaittotaitonsa tulivat kaikille tutuiksi.

Mikko oli myös Lauttasaaressa kokoontuvan Shakkiseniorien pitkäaikainen jäsen. Viimeiset ajat kun Mikko näön heikkenemisen vuoksi ei voinut enää pelata hän osallistui edelleen istuntoihin aktiivisena kuuntelu- ja keskusteluoppilaana samalla hienoja apumattitehtäviään luonnostellen.

Shakin lisäksi Mikolle oli tärkeää perhe, runojen laadinta ja kodin lähellä sijaitsevan oman kasvimaan hoito. Koulutukseltaan Mikko oli kemian DI ja teki pitkän työuran mm. Suomen Pankin setelipainossa. Muistamme kaikki Mikon elämän viisautta täynnä olevana syvällisenä ajattelijana, luonnon ystävänä ja tarkkana ympäröivän maailman havainnoitsijana.

Kirjoitti Seppo Aakio

8. helmikuuta 2022

Kutsu vuosikokoukseen 23.2.2022

Vanhat ja uudet jäsenet, tervetuloa Lauttasaaren Suomalaisen Shakkikerhon sääntömääräiseen vuosikokoukseen Lapinlahden Lähteen auditorioon (kerhohuoneen vieressä) keskiviikkona 23.2.2022 klo 17:00.

Esityslistan mukaisesti

  • vahvistetaan viime vuoden tilinpäätös,
  • hyväksytään toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä
  • valitaan kerholle puheenjohtaja ja hallituksen muut jäsenet.

Kokouksen jälkeen pelataan nopean shakin kilpailu klo 18:00.

7. helmikuuta 2022

LauttSSK-tulokset 2021

Kerhokilpailujemme 2021 kärkitulokset:

  • Lauttasaaren mestaruus: 1. Jyrki Heikkinen 4/5,
    2. Pekka Kauppala 4, 3. Timo Siikonen 3½
  • Pikashakin mestaruus: 1. Antti Suominen (KäpSK),
    2. Seppo Aakio, 3. Alexander Nikitin (-)
  • Pikashakin kuukausisarja (GP): 1. Seppo Aakio 70/80,
    2. Arto Lindholm 55, 3. Pekka Kauppala 55
  • Tallinna-cup: 1. Juhani Lehti,
    2. Seppo Aakio, 3. Pekka Kauppala
  • Kevätcup: 1. Ashwin Kumar,
    2. Jyrki Heikkinen, 3.–4. Pekka Kauppala, Tiia Sjövall
  • Syyscup: 1. Jyrki Heikkinen,
    2. Tero Henttonen, 3.–4. Pranav Kulkarni (-), Ashwin Kumar

Vuoden menestyjä oli Seppo Aakio, joka voitti seniorien S65-sarjan SM:n heinäkuussa ja S65-sarjan nopean shakin SM:n joulukuussa.

1. helmikuuta 2022

Helmikuun pelaaja: Kari Männistö

Shakkisiirtojen oppiminen

Opiskellessani Kokkolan teknillisessä koulussa 1968–71 kämppäkaveri opetti. Olin silloin jo aikuinen.

Kuinka usein pelaat shakkia?

Nuorempana olin aktiivinen, nykyään pelaan verkossa iltaisin silloin tällöin. Koko harrastusajan olen pyrkinyt osallistumaan paikallisen kerhon toimintaan.

Shakkikerhoon liittyminen

Kerhopaikkakunnat aikajärjestyksessä: Kokkola, Pori, Hanko, Uusikaupunki, Helsinki. LauttSSK:n jäsenenä 3 vuotta. Asuinpaikkani Matinkylän shakkikerhon toiminta ei vastannut odotuksiani.

Saavutukset shakissa

Selopisteeni ovat joskus olleet reilu 1900, joten ei mainittavia saavutuksia. Yleensä olen ollut kerhojen keskikastia.

Paras peli

Esimerkkinä onnistuneesta ja minun tyyliini sopivasta pelistä käy vaikka viimeinen JSM-peli Kari Männistö (LauttSSK) – Nuutti Karjalainen (PSY), 11.12.2021.

Unohtumaton shakkikokemus

Uudenkaupungin Shakkikerho teki vastavierailun Novgorodiin (Uudenkaupungin ystäväkaupunki), jossa olin mukana. Yksi epäkohta jäi meitä kismittämään, heillä nimittäin oli eri miehet pelaamassa kuin illan veneretkellä ja saunaillassa. Kotikenttäetu oli heillä melkoinen seuraavan päivän peleissä.

Avausvalikoima

Valkeilla avaan d4, josta monesti seuraa kuningasintialainen. Mustilla mieliavauksiani ovat Caro–Kann tai Nimzo-intialainen riippuen valkean avauksesta.

Pelityyli

Asemallinen ja pienen edun turvin loppupeliin johtava pelitapa on mieleeni. Sekava ja taktinen hyökkäystyyli on minulle kauhistus.

Shakkimotto

Jos ei usko voittavansa, on jo hävinnyt pelin.

Shakki-idolit

Maailmanmestareista Petrosjan pelityylinsä ja Fischer monipuolisen taitonsa takia. Jos asemassa oli voitonmahdollisuus, niin kyllä Fischer sen myös löysi ja toteutti.

Miettimisaika

Pikapelissä minulla tulee tyypillisesti aikapula ja häviö. Pitkässä pelissä pärjään mielestäni paremmin.