21. helmikuuta 2011

Shakki 2000-luvulle!

Tammikuussa shakkikerhon hallitus kokoontui Suomen Shakin innostamana epäviralliseen aivoriiheen kehittämään uusia ajatuksia shakkiin liittyvän harrastustoiminnan piristämiseksi Suomessa.

Keksimme lopulta yllättävän monia uusia - tai ainakin uudehkoja - ajatuksia. Toistuvana lähtökohtanamme oli shakkiharrastuksen monimuotoisuus ja moniarvoisuus: shakkia pelataan eri muodoissa, eri tasoilla, eri paikoissa ja eri syistä. Niinpä vuoksi “virallinen” toiminta pitää viedä paikkoihin, missä shakkia tälläkin hetkellä pelataan.

Lisäksi jo olemassa olevat virallisten puitteiden ulkopuolella elävät pelimuodot pitäisi ottaa osaksi “virallista” toimintaa. Näitä ei siis pidä kokea “oikean” shakin kilpailijoina. Uhkatekijöiden sijaan kyse on mahdollisuuksista!

Seuraavat ehdotukset ovat vapaasti kaikkien shakkikerhojen hyödynnettävissä!

  • Järjestetään tandem-turnauksia. Tandem on varsinkin nuorison harrastama shakkimuoto, jolla ei ole minkäänlaista virallista asemaa sen paremmin kerhoissa kuin liittotasolla.
  • Järjestetään shakkimaraton: 24 tunnin turnaus.
  • Järjestetään Fischerandom-turnauksia. Fischerandom-turnauksia harrastetaan myös korkeimmalla tasolla.
    Tämän pelimuodon maailmanmestareita ovat olleet Peter Leko, Peter Svidler, Levon Aronian ja Hikaru Nakamura. Naisten maailmanmestari on Alexandra Kosteniuk. Kuka voittaa ensimmäisen SM-turnauksen?
  • Lahjoitetaan pelivälineitä sinne, missä on pelaajia. Esimerkiksi kirjastot, vankilat ja sairaalat sopivat hyvin pelipaikaksi. Liitto voisi lahjoittaa pelivälineitä sopiviin kohteisiin.
  • Järjestetään nettiblikstin SM-turnaus. Nettibliksti on suosittu pelimuoto sekä kerhopelaajien että muiden keskuudessa – paljon useammat pelaavat shakkia netissä kuin kerhoissa, saati sitten virallisissa turnauksissa.
    Siksi liiton tulisi järjestää nettiblikstin SM-turnaus (3 minuuttia, ei inkrementtiä) esimerkiksi maksuttomalla Free Internet Chess Server -palvelimella. Maksuttomuus takaa, että kaikki kynnelle kykenevät shakinharrastajat voivat osallistua turnaukseen.
  • Järjestetään verkossa satelliittiturnauksia: esimerkiksi puolen tunnin avoimen nettiturnauksen voittajalle lahjoitetaan lahjakortti voittajan haluamaan viikonlopputurnaukseen. Näin saadaan nettipelaajia tulemaan myös viikonlopputurnaukseen.
    Mikäli pilottiturnaukset onnistuvat hyvin, voidaan myös SM-turnaukseen antaa paikkoja nettikarsinnan perusteella.
  • Perustetaan kerhoja eritasoisille pelaajille. Suomessa on kerhoja, jotka ovat profiloituneet vahvojen pelaajien kerhoiksi (Velhot, Aatos/Betfair) tai lasten/koululaisten kerhoiksi.
    Aloittelijoiden ja heikkojen aikuispelaajien harrastusta edistäisi aloittelijakerhojen perustaminen, esimerkiksi Helsingin shakki 1525 uusille pelaajille.
    Kun pelaajan seloluku nousee riittävän korkeaksi, hänet siirretään Helsingin shakki 1700 -kerhon pelaajaksi.
    Näin tasaseloturnausten idea voidaan tuoda mukaan kerhotoimintaan.
  • Television Pikku Kakkoseen tai YouTubeen Ransun shakkikoulu – se houkuttelisi lisää lapsia tutustumaan peliimme.
Lauttasaaren Shakkikerhon ideoijat tammikuussa 2011: Aaro & Albert Jalas, Janne Kauppinen, Mikko Piippo, Matti Varjokallio, Jyrki Heikkinen

2 kommenttia:

Jussi kirjoitti...

Erittäin hyviä ideoita kutakuinkin läpi linjan. Nettiblikstin turnaus on erityisesti loistelias idea ja sen pystyyn saaminen ei ole vaiva eikä mikään (joskin oletteko varmoja, että FICS:llä pystyy luomaan privaattiturnauksia?). Pistän perään omia ideoitani, jotka enemmän liittyvät pelilaudan ulkopuolelle:

1) Selolistan kehittäminen. Esim. selohistorian, sijoitushistorian, pelimäärän kehityksen näyttäminen joko numeerisessa tai graafisessa muodossa. Tyyliin Fide.

2) Parishakki. Eroaa tandem-shakista niin, että yhdellä laudalla pelataan joukkue vs. joukkue. Siirrot tehdään vuorotellen, ja kaikenlainen joukkueen sisäinen kommunikointi on täysin kielletty. Mieluiten toki kahden hengen joukkueilla, niin ei tila käy liian ahtaaksi. Joku kesä tätä mikkeliläisten kanssa kokeilimme ja oli kenties hauskinta shakillista toimintaa mitä ainakin allekirjoittanut on koskaan kokenut. Erityisen jännittävää kun valmistelee hienon kombin ja sitten joutuu hiljaa sormet ristissä rukoilemaan että joukkuekaveri tajuaisi sen omalla siirrollaan toteuttaa.

3) Kierrosbulletiinien käyttöönotto. Ainakin huhtikuussa Mikkelissä kokeilemme miten onnistuu. Eli Rilton Cupin tyyliin kierrosbulletiinit.

4) Vapaampien turnausten määrän lisääminen. Mikäpä on hauskempaa kuin vetää alkoa vähän vähemmän vakavan shakkiturnauksen aikana. Kyllähän sellainen ryyppyshakki (nappuloiden tilalla vodkasnapsilasit) on ihan suosittua kaveriporukoissa, miksei siitä voisi olla ihan shakkiliiton kalenterin kautta ilmoitettavia turnauksiakin. K-18 tietenkin.

5) Vertaisanalysointisivusto, jonne voi postata pelaamiaan pelejä ja saada muilta pelaajilta mielipidettä missä meni vikaan ja missä ei. Esim. tiettyä avausta pelaavat vahvat pelaajat pystyvät varmasti paljon paremmin kertomaan hyödyllisiä mielipiteitä avaus-keskipelikäsittelystä kuin mitä joku Herra Fritz.

6) Suomen keskusshakkiliiton nettisivujen tuominen 90-luvun jälkeiseen aikaan. Tätä nyt itse olen toitottanut jo kolmisen vuotta ex-shakkiblogissa ja edelleenkään näkyvää kehitystä ei näy. Koulushakkisivuston kehittämiseen osallistuneena voin sanoa että ei se olisi kuin muutaman viikon temppu joltain html-perustaidot hyvin osaavalta. Tekemällä oppii. Voisi vaikka hyödyntää Joomlaa tai Drupalia.

7) Sponsoritoiminnan lisääminen. En tiedä onko tätä yritetty miten paljon, saattaa olla että on yritetty mutta ei oo vaan onnistunut.

Jussi kirjoitti...

(jatkuu)


8) Toisenlainen markkinointi. Shakillinen markkinointi on perinteisesti ollut sitä että shakkilehdessä on turnauskutsu. Ihan hyvä niinkin, mutta sehän ei kovin laajalle näy. Itse ehdotin MikkSK:lle tuossa että markkinointia voisi kokeilla vähän toisenlaisilla tavoilla:

8a) QR-markkinointi. QR-koodien tuottaminen on ilmaista, ja niiden avulla pystytään herättämään ainakin tietyn väestönosan huomiota jonkin verran. Ei välttämättä kovin laajaa populaatiota tavoittaisi, mutta toisaalta koska kustannukset ovat mitättömät, niin kokeilun arvoinen.

8b) Roll-uppien ostaminen kerholle ja niiden avulla markkinointi. Halvimmat maksavat reilut 100€ johon kuuluu oman kerhon logon painatus ja ehkä joku infoteksti. Mukavasti kokoonmeneviä niin kulkevat helposti mukana. Miksei vaikka kerho-iltojen ajaksi laittaisi oven ulkopuolelle pystyyn, tai sitten vkl-turnausten yhteydessä ohjaamaan pelaajia oikeasta ovesta sisään.

8c) Facebookin käyttö. Tätä nyt aika paljon on jo tehtykin, monista vkl-turnauksista on fb:ssä kutsut. Miksei ole kaikista? Kyseessä on kuitenkin täysin ilmainen ja muutamassa minuutissa luotavissa oleva markkinointikeino. Toinen juttu on sitten, että onko kukaan markkinoinut aloittelijaturnauksia kotimaisten pelisivustojen foorumeilla? Itse pelasin aikoinani Aapelissa jonkin verran shakkia, ja siellä oli jonkin aikaa siinä 2005-2006 aikoihin hyvin aktiivinen shakkiyhteisö, jotka järjestivät Aapeli-shakkiturnauksia.

9) Shakkiblogien perustaminen lehtien yhteyteen. Yhä enemmän sanomalehtien sisällöstä ja myös lukijoista siirtyy nettiin, jolloin lehtien yhteyteen perustettavat shakkiblogit ovat varmasti ihan mainioita ideoita. En näe mitään syytä, miksei lehti haluaisi tälläistä, sillä internetissähän palstatila on ilmaista ja lehdelle siitä on vain plussaa (enemmän kävijöitä lehden nettisivuille). Esim. kun hesari lopetti aikaana paperiversiosta shakkipalstan, niin ehdottiko kukaan shakkiliiton puolelta, että palstaa jatkettaisiin nettilehden puolella? Itse pidän Länsi-savolle tollaista palstaa, ja aika vapaat kädet kirjoittaa mitä haluan.

PS. noi lauttiksen ideat voisi laittaa myös shakkifoorumille. Täällä jäävät ehkä turhan pienen yleisön nähtäville.

Lähetä kommentti