20. joulukuuta 2009

Joulukuun pelaaja: Mikko Piippo

Shakkisiirtojen oppiminen

Luokkakaverini opetti todennäköisesti ala-asteen ensimmäisellä luokalla shakkisiirrot.

Pelin varsinaisen tarkoituksen – eli vastustajan matittamisen – opin sedältäni itsenäisyyspäivän tienoille ajoittuneella lomamatkalla vuonna 1978 Leningradissa. Samalla matkalla tuli hankittua myös muovinen matkashakki!

Kuinka usein pelaat shakkia?

Kerholla en ehdi tällä hetkellä käymään kuin satunnaisesti, ja SELO-pelitkin ovat opiskelukiireiden takia jääneet lähinnä joukkuepeleihin.

Kolmen minuutin blixtiä tulee sentään sohittua lähes päivittäin FICS-shakkipalvelimella.

Shakkikerhoon liittyminen

Mikkelin shakkikerho joskus 1980-luvun alkupuolella oli ensimmäinen shakkikerhoni. Pari vuotta oli pelailtu ala-asteen shakkikerhossa, joka saavutti varsin mukavaa menestystä myös koululaisten joukkuekilpailuissa. Lukiovuosina shakki jäi syrjään, kun DX-kuuntelu tuntui kiinnostavammalta harrastukselta.

Lauttasaaren shakkikerhossa kävin ensi kertaa joskus 1990-luvun alussa, jolloin niinikään historiaa opiskellut Mikko Laakso suositteli kerhoa. Taisin pelata tuolloin jonkun joukkuepelinkin, mutta Saksassa viettämäni vaihtovuosi katkaisi taas harrastuksen muutamaksi vuodeksi. Kun 1990-luvun lopulla aloin taas pelata säännöllisemmin, oli Lauttasaari luonnollinen paikka jatkaa harrastusta.

Saavutukset shakissa

Pikkumenestyksiä koululaiskilpailuissa sekä kansallisella tasolla että Mikkelin juniorikilpailuissa 1980-luvun alkupuolella, sittemmin satunnaisia sijoittumisia viikonlopputurnausten alimmissa ryhmissä. Taisin minä kerran voittaa Seurasaari-turnauksenkin.

Makea voitto

Kaikki kolme pitkässä pelissä pelattua voittoa yli 2000-seloisista vastustajista tuntuvat makeilta, vaikka vain yksi näistä peleistä taisi olla omalta puoleltani kohtuullisen korrektisti pelattu.

Katkera tappio

Häviöt kirpaisevat aina enemmän, kuin mitä voitot ilahduttavat. Katkerin tappio taitaa kuitenkin olla 1990-luvulla häviöni Kohvakkaa vastaan ensimmäisessä viikonlopputurnauksessani yli kymmeneen vuoteen. Kohvakka syötti upseerin (vai kvalin) avauksessa, eikä ymmärtänyt luovuttaa. Lopulta hävisin...

Arvokkaimmat päänahat

Jorma Haanpää ja Antero Alhava pitkässä pelissä.

Avausvalikoima

Avausvalikoima on vaihdellut kahdenkymmenenviiden vuoden aikana suuresti. Nuoruusvuosien taktisista avauksista on tullut viime vuosina siirryttyä valkeilla erilaisiin vaatimattomiin d4-systeemeihin (Tromppi, Colle, Torre, Lontoo), mustilla tulee pelattua hollantilaisia. Eemelinelosen suosikkivastaus on vaihdellut mielialasta riippuen...

Pelityyli

Ailahtelevainen ja tyylitön. Tyylillä ei ole väliä, kunhan pisteitä tulee :-)

Miettimisaika

Pitkää peliä, koska vain pitkässä pelissä voi edes yrittää löytää ongelmiin parasta ratkaisua.

Shakki-idolit

Karpov. Ensimmäinen shakkikirjani oli Karpovin pelikokoelma, jota tuli käytyä teinivuosina läpi varsin ahkerasti.

Haaste jäsenesittelyyn

Pekka Kauppala.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti