19. joulukuuta 2009

Linnoituksen murtamisen ABC

Pakkanen paukkuu, kuuma glögi ja Larun blogi. Näin samalla peliäni läpi käyden, toivotan kaikille Rauhallista Joulua ja Hyvää Uutta Vuotta!
Tämä on siis pikapeli (3.02+3.02), jonka pelasin hiljattain netissä. Netissä pelaamisen etuja on että pikapelinkin saa vaivattomasti talteen. Ajattelin kirjoittaa pelistä, koska siinä on hyvää materiaalia aloittelevalle pelaajalle. Toivottavasti saat tästä vinkkejä hyökkäyksiisi.

1.e4 e5 2.Lc4 Rf6

Bishops opening, lähetti avaus

3.Rf3 Lc5

Parempi mustalle olisi ollut 3. ..Rc6 suojaten e5 sotilaan.

4.Rc3 0-0 5.d3 d6

Jokaisen pianistin lempiavaus…

6.Le3 Lb6 7.Dd2 Lg4

Lg4 on hieman hassu siirto mustalta. Valkean daami on jo siirtynyt d1-ruudusta joten haluttua f3-ratsun kiinnitystä ei ole olemassa. Ratsu voi koska tahansa siirtyä pois. Lisäksi avaan mielelläni kuningassivustani, koska vastustaja on jo linnoittanut ja minulla on varalla pitkä linna. On hyvä myös huomata että mustalla on lähetti b6:ssa ja daamisivustan sotilaat lähtökuopissa. Hyökkäys sillä sivustalla veisi siis mustalta jonkun verran aikaa. Tämä siis tukee ajatusta pitkästä linnoituksesta.

8.h3 Lxf3 7.9.gxf3 Lxe3 10.Dxe3 Rc6

Ideani toteutui, nyt voin aloittaa hyökkäyksen vastustajani linnoitusta kohti. Jokainen keskiaikainen sotapäällikkö tietää että linnoituksen murtamiseen tarvitaan ylivoimaa. Valkealla on käytettävissään c4-lähetti, daami ja h1-torni. Huomio myös että a1-torni liittyy taisteluun yllättävän nopeasti. Ylivoimaa lisää se että mustalta näyttää puuttuvan kaikki puolustajat kuningassivustalta.

11.Tg1 Dd7

Musta kehittää, huomaamatta vaaraa. Itse asiassa tästä alkaa seitsemän siirron pakottava matti. Löydätkö oikean siirron valkealle? Kokeile ensin itse hyökätä tästä asemasta. Käy kimppuun! Löysitkö oikeat siirrot?
Katsotaanpa ennen ratkaisua tarkemmin niitä palasia joista valkean hyökkäys muodostuu. Voit sitten soveltaa näitä palasia omiin peleihisi. Varsinkin e4-avauksiin ne soveltuvat mainiosti.

c4-lähetti

Jos haluat hyökätä kuningassivustalla, pyri säilyttämään tämä lähetti diagonaalillaan. Kuten pelissä käy ilmi se kiinnittää f7-sotilaan ja täten painostaa vastustajan kuningasta.

Avoimet linjat kuningassivustalla

Tässä pelissä g-linja on avoin ja mustan kuningasasemasta syntyy ammuntarata valkean torneille. Ota kuitenkin huomioon että jos revit kuningassivustasi auki, sinulla on oltava vaihtoehtoinen paikka kuninkaallesi. Usein hyökkäys kestää ja silloin oma kuningas on oltava turvassa.

Daami oikeissa asemissa

Huomaa että siirrossa 10.Dxe3 asetin daamin hyökkäysvalmiiksi. Olisin siis voinut poistaa kaksarin siirrolla 10.xe3, mutta halusin varmistaa daamille nopean reitin ruutuun h6. Kun mustan sotilaat f7 ja g7 ovat kiinnitettyjä, daami löytää niiden läheisyydestä oivallisia hyökkäys ruutuja.

Peli jatkuu...

12.Dh6 g6 13.Txg6 hxg6 14.Dxg6 Kh8 15.Dxf6 Kg8

Seuraava osa valkean suunnitelmaa on saada a1-torni mukaan viimeistelemään hyökkäys ja mieluummin ennen kuin musta saa koottua joukkonsa. Hyökkäystä on siis jatkettava ilman taukoja, ettei vastustaja pääse toipumaan.

16.0-0-0 Dxh3 17.Tg1 Kh7 18.Dg7#

Ja peli päättyi. Kaikki kysymykset ja kommentit ovat tervetulleita.

3 kommenttia:

Tommi kirjoitti...

Juuri kirjoittamisen jälkeen tajusin, että eihän se olekaan pakottava matti. Ratsun voi uhrata ruutuun h5. Tosin sitten valkea voisikin lyödä Tg7, mustan on pelattava Rg7. Sitten valkea voi pelata Rd5. Ongelmia mustalle.

Jyrki Heikkinen kirjoitti...

Erittäin opettavainen peli ja tyylikäs hyökkäys.

On kiinnostava huomata, että kömmähdyksen 11...Dd7?? sijaan 11...Rd4 12.O-O-O c6 13.Re2 Rxe2+ 14.Dxe2 b5 antaisi mustalle lupaavan hyökkäyksen ja Rybkan mukaan jopa pienen edun!

12.Dh6 ei sentään ole 7 siirron pakottava matti. Peliä pitkittäisi esimerkiksi 15...Kh7 16.Dh4+ Kg7 17.Dg5+ Kh7 18.Rd5 De6 19.Rf6+ Dxf6, vaikka valkealla on tietysti selvä voittopeli.

Itse olisin varmaan pelannut 12.Txg7+, joka tosin johtaa "vain" parin sotilaan etuun, jos musta löytää parhaat siirrot: 12...Kh8! (12...Kxg7 häviää nopeasti) 13.Dh6 Tg8 14.Txf7 Tg6 15.Txd7.

Tommi kirjoitti...

Joo, mustalla oli ihan hyvä peli. Mustakin kehitteli nappuloitaan ihan normaalisti. Oon pohtinut kumpi on parempi hyökkäys vaihtoehto, avata kuningassivusta tällä tavalla, vaiko nostella kuningassivustan mokuja eteenpäin? Riippuu tietenkin paljon tilanteesta.

Lähetä kommentti