17. marraskuuta 2009

Miksi kannattaa pelata shakkia?

Sain pitää Lapinjärvellä esitelmän shakista. Kuulijakunta koostui sivareista. Olin Lapinjärvellä suorittamassa ensimmäistä kuukautta siviilipalveluksestani. Asiatiedon lisäksi, tarkoitukseni oli rohkaista pelaamaan shakkia ja ehkä myös tartuttaa hieman sitä intoa jota itselläni on kyseistä lautapeliä kohtaan. Löysin netistä huippu sivuston, jossa asiaa käsitellään melko perusteellisesti. Juttu on liian pitkä kopioitavaksi tähän, mutta laitan muutaman kohokohdan ja voit itse mennä lukemaan loput.

To the players, the game is like an unfolding drama... The players live through the emotions of an exciting story... Chess has a powerful aesthetic appeal. The best chess games are works of art. They are the products of original and creative thinking…. The beauty of chess is as compelling and pleasure giving as any other art form. The endless opportunities for creating new combinations in chess are perhaps comparable to painting or music.

Jokainen shakkipelaaja varmasti allekirjoittaa yllä mainitun. Shakilla onkin paljon yhteistä musiikin ja taiteen kanssa. Itselleni tärkeää lajissa on että voin melko vapaasti ilmaista itseäni laudalla. Muistan kerran pelatessani puistossa, paikalle saapui joukko taiteilijoita ja taiteen opiskelijoita. Meille syntyi mielenkiintoisia keskusteluja. Soitan kitaraa ja olen piirrellytkin aina silloin tällöin. En kuitenkaan koe saavuttavani näissä kahdessa riittävää tasoa, jotta voisin ilmaista itseäni ja luoda jotain oman näköistä. Shakissa tämä on minullekin mahdollista.

Lopuksi laitan tähän syitä siihen, miksi Amerikkalaisissa kouluissa pelataan shakkia. Kohta kaksi on oma suosikkini :) Suosittelen lämpimästi koko artikkelin tutkimista.
http://www.ctchess.com/?sect=why

Kennedy (1998) lists 8 related reasons why chess should be included in the classroom:

1. Chess removes barriers between students.
2. Chess gives students at least one reason to come to school.
3. Chess builds rapport between students and adults.
4. Chess honors non-traditional cognitive styles.
5. Chess builds life skills and critical thinking.
6. Chess builds metacognition as students learn to examine their own thinking.
7. Chess integrates different types of thinking.
8. Chess challenges and expands our understanding of intelligence.

Mielestäni meillä Suomessakin saisi olla enemmän shakkia kouluissa.

Mutta koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa shakin parissa. Oletko kiinnostunut, mutta et ole ihan varma mistä lähtisit liikkeelle? Tervetuloa käymään kerhollamme, autamme sinut mielellämme alkuun.

Eli ei muuta kun pelaamaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti