22. marraskuuta 2009

Kerhojen kokous 22.11.2009


Kyseessä on siis Suomen Keskusshakkiliiton, johon kaikki suomalaiset shakkikerhot kuuluvat, syyskokous. Kerhoja oli tällä kertaa edustettuina 22, mukana oli myös liiton toimihenkilöitä, sekä jäsenseurojen edustajat. Asioista päätettäessä, jokaisella kerholla on ääniä jäsenmääränsä mukaan. Asialistan ja luultavasti myös pöytäkirjankin voi lukea liiton sivuilta http://www.kolumbus.fi/shakkiliitto/. Tässä kuitenkin vähän omia tunnelmiani kokouksen tiimoilta. Sain edustaa siellä Lauttasaaren shakkikerhoa. Huomio kuitenkin lukiessasi, että kokouksessa käsiteltiin lukuisia asioita. Tähän olen kirjoittanut vain omista kysymyksistäni joita olen pohtinut ja niihin saamistani vastauksista.

Kilpailu on kovaa

Olen ollut huolissani shakin suosion kehityksestä. Tämä mielestäni loistava lautapeli on jostain syystä menettänyt pelaajia ja näkyvyyttään maassamme. Tuoreena esimerkkinä tästä harmillisesta trendistä on Helsingin Sanomat, joka on ilmoittanut poistavansa shakkipalstan lehdestään. Olikin ilo huomata että kokouksessa riitti intoa torjua tätä taantumaa ja tuoda shakkia suuren yleisön tietoon. Shakilla kuten muillakin lautapeleillä ei ole helppoa nykyään. Vapaa-ajastamme kilpaillaan yhä kiivaammin. Tietokone- ja nettipelit kasvattavat suosiotaan. Kaupalliset tahot tietenkin mainostavat näitä vaihtoehtoja erittäin voimakkaasti. Muita ”kilpailijoita” voisi olla pokeri ja ns. extreme lajit. Onkin vaikeaa kilpailla ja tuoda omaa vaihtoehtoamme esiin kun ihmisten vapaa-ajalla tehdään yhä enemmän rahaa. Onneksi tilanne on myös valoisa. Meillä on valtavan hyvä ”tuote”. Shakin hyvistä ominaisuuksista, ei ole kenelläkään epäilystä. Olisikin tärkeää saada shakki jälleen kiinnostavaksi medialle ja sitä kautta voitaisiin saada uusia harrastajia.

Toimintasuunnitelma 2010

Suomen Keskusshakkiliiton toiminta suunnitelmassa 2010, onkin otettu huomioon shakin näkyvyyden lisääminen yhteiskunnassamme. Tärkeimpiä tavoitteita on lisenssipelaajien ja turnausten osanottokertojen määrän kasvu. Visiona on saada 1500 lisenssipelaajaa vuoteen 2012 mennessä. Myös nuoriso- ja valmennustoimintaan halutaan panostaa. Nuorissa pelaajissa on shakin tulevaisuus. Mielestäni emme saa hukata näkyä shakin kasvusta ja kirkkaasta tulevaisuudesta, joka on lajille täysin mahdollista. Näillä tavoitteilla voimme ponnistella sitä kohti. Oli myös hienoa huomata että toimintasuunnitelmaan kuuluu yhteiskuntavastuullisia projekteja. Käynnistetään Shakkijumppa – aivojen toimintakyky kuntoon shakin avulla -projekti yhteistyössä muiden tahojen kanssa. Projektin avulla ehkäistään mielenterveyden ongelmia ja edistetään ikääntyvien ja ikääntyneiden hyvinvointia.

Vastuullinen tehtävä

Suurin yllätys kokouksessa minulle, tuli sen lopussa. Suomen keskusshakkiliiton uusi hallitus 2010-2011 valittiin ja minut valittiin yhdeksi jäseneksi tähän hallitukseen. Tartun haasteeseen mielenkiinnolla. Toivon että voin edustaa nuorempaa polvea shakin pelaajissa. Ehkä myös jakamaan kokemuksia, joita meillä Lauttasaaressa on ollut aloittelijatyössä, sekä tiedottamisessa. Kiitänkin kaikkia Lauttasaaren kerholaisia siitä, että olette ottaneet minut hyvin vastaan ja antaneet vastuuta kerhossa, sekä sen hallituksessa. Näillä eväillä uskalsin ottaa tehtävän vastaan.

2 kommenttia:

Mikko Piippo kirjoitti...

Onneksi olkoon! Kokouksiin osallistumisessa on aina vaaransa :-)

Jyrki Heikkinen kirjoitti...

Hieno uutinen! Tommi on tietääkseni ensimmäinen kerhomme jäsen, joka on valittu SKSL:n hallitukseen. Ja sopivasti juuri tänä vuonna, kun kerhomme on ollut toimeliain ainakin 10 vuoteen.

Lähetä kommentti