10. helmikuuta 2010

Kerhotoimintaprojekti

Suomen Keskusshakkiliitolta tuli sähköpostitiedote shakkikerhojen vetäjille. Kerhokilpailun tulosten lisäksi mukana oli Jukka Tolkin vetämän Kerhotoimintaprojektin 2008–2009 loppuraportti. Projekti kartoitti shakkikerhojen nykytilaa sekä ehdotti niille suosituksia ja toimintamalleja.

Raportin alku iski suoraan asiaan: "Useissa kerhoissa toimii vuosikausia toiminut ikääntynyt ja kaavoihinsa kangistunut hallitus. Hallitukseen tulisi valita nuorta polvea uudistustoimintaan ja jatkuvuuden säilyttämiseksi." Totta. Meidänkin kerhomme hallituksen jäsenten keski-ikä kasvoi 10 vuodessa suunnilleen 10 vuodella, kunnes viime vuonna saimme mukaan kaksi "nuoren polven" edustajaa, joiden ansiosta toimintaa alettiin kehittää. Kysymys tietysti on, miten houkutella uusia ja innokkaita toimijoita kerhoon ja vieläpä hallitukseen.

Raportti suosittelee kerhojen hallituksiin nuorisotoimen vastaavaa. Aloittelijatoiminnan vastaava kuulostaisi paremmalta. Järjestämäämme aloittelijatoimintaan on nuorten lisäksi osallistunut myös aikuisia, jotka eivät ole aiemmin pelanneet turnauksissa eivätkä käyneet shakkikerhoissa. Toivottavasti muutkaan kerhot eivät rajoitu kouluikäisten nuorisotoimintaan. Moni muuttaa opiskelujen tai työn perässä toiselle paikkakunnalle ja saattaa etsiä uusia harrastuksia. Varsinkin pääkaupunkiseudulle tulee myös paljon maahanmuuttajia, joiden joukossa on varmasti shakinpelaajia.

Tästä päästäänkin kerhon markkinointiin ja tiedottamiseen. Raportti ehdottaa: "Kotisivujen ylläpitäjän vakanssi pitäisi perustaa – – Ajan tasalla olevat ja näyttävät kotisivut ovat välttämätön foorumi seuran sisäiselle informaatiolle ja toimivat seuratoiminnan näyteikkunana ulospäin."

Ei kai "näyttävillä kotisivuilla" tarkoiteta hienoa ulkoasua? Ainakin minusta ajankohtainen sisältö on tärkeintä. Blogi tekee ulkoasun automaattisesti, joten siitä ei tarvitse välittää. Kotisivujen sijaan kannattaisi puhua laajemmin kerhon tiedottamisesta, kuten SKSL:n toimintasuunnitelmassa 2010 lukee: "Kehitetään liiton tiedotusta siten, että sähköposti, kerhotiedote, www-sivut, keskustelufoorumi ja Suomen Shakki muodostavat luontevan kokonaisuuden."

Samalla tavoin myös meidän kerhomme "tiedottajien" tehtävänä on käyttää luontevasti kaikkia tiedotuskanavia: blogia, sähköpostia, Nimenhuutoa. Eikä meillä ole vain yhtä "kotisivujen ylläpitäjää", vaan tällä hetkellä kuusi blogistia sekä turnaussihteerit ja edustusjoukkueiden kapteenit, jotka lähettävät sähköpostia ja ylläpitävät ilmoittautumisia Nimenhuudossa. Lisäksi olemme vieneet aloittelijaturnaustemme mainoksia lähikirjastojen ja -kauppojen ilmoitustauluille sekä lähettäneet niitä verkkolehtien toimintapalstoille.

Toivottavasti Kerhotoimintaprojektin loppuraportti julkaistaan myös SKSL:n kotisivuilla, jotta siitä voidaan keskustella Shakkiblogissa. Muuten ehdotukset jäävät helposti kerhojen vetäjien sähköpostilaatikoihin.

2 kommenttia:

Jussi kirjoitti...

Tänään puhuttiinkin Tommin kanssa asiasta. Lauttasaarella on varsin toimiva konsepti kotisivupuolella mielestäni. Blogissa on monia synergiaetuja verrattuna perinteisiin html-kotisivuihin; eritoten maininnan arvoisena se, että sisällön päivittäminen on hyvin helppoa ja sitä voi tehdä useat kerhon jäsenet. Toki myös hakutoiminnon, rss-feedin, helpon hakukoneoptimoinnin yms. lisäominaisuuksien kirjo kallistaa selvästi vaa'an blogityylisen kotisivun puolelle.

Tyylikkyys toki on näitä ikuisuuskysymyksiä, joista voidaan olla miljoonaa eri mieltä. Mielestäni tämänkin blogin värimaailma särähtää jonkin verran silmään negatiivisessa mielessä. Toisaalta blogin hyvä puolihan on myös se, että ulkoasu on segmentoitu erilleen sisällöstä, ja tällöin ulkoasupohjaa voidaan vaihtaa lennosta ilman, että sillä on vaikutusta sisältöön.

Hieno idea olisi kenties luoda kaikille kerhoille oma blogipohja, johon sitten päivitys onnistuu vaivattomasti kaikilta kunkin kerhon jäseneltä. Tällä hetkellähän aktiivisesti päivitetyt shakkikerhon kotisivut ovat enemmänkin poikkeus kuin sääntö. Uskon myös vahvasti tietäväni syyn tähän; valtaosa sivustojen pitäjistä on tosiaan vanhempaa väkeä, joiden html/css/php -taidot ovat vajavaiset, ja lisäksi päivitysvastuun kasautuminen yhden kerholaisen harteille usein johtaa kyllästymiseen ja passiivisuuteen. Blogissa kumpaakaan ongelmaa ei ole.

Tommi kirjoitti...

Samaa mieltä. Ei ehditty siinä kerholla keskusteluissa näin pitkälle, mutta nyt voin kertoa vähän projektista, joka on ollut suunnitteluasteella. SKSL:n kerhovastaavana olen saanut vastuulleni suunnitella miten kerhojen sivuja voisi uudistaa.

Ideana olisi tehdä "testi" blogit noin viidelle erilaiselle kerholle Suomessa. Halukkaat kerhot haastetaan mukaan ja heille tehdään blogit, syksyyn mennessä. Syksyllä aloitetaan yleensä uudet harrastukset. Kerhoista tarvittaisiin ainakin yksi vastuuhenkilö blogihommiin.

Minimi tavoitteena saada peliaika, pelipaikka ja innostava viesti aloittelijoille blogiin. Tästä eteenpäin kerhon resurssien mukaan. On ollut myös ajatuksena mahdollinen sisällön tarjoaminen. Innokkaita shakkikirjoittajiahan löytyy Suomesta. Tässä voisi tarjota myös heille foorumin, nämä 5 blogia. Spinoff ideana mahdollinen juliste kerhosta/blogista paikkakunnan kouluihin ja muihin hyviin paikkoihin.

Sitten syksystä tarkkaillaan näitä blogeja ja kerhoja. Toivon mukaan hyvien tulosten innoittamana useammatkin kerhot uskaltautuvat uudistamaan nettisivujaan.

Tässä siis alustavaa suunnittelua miten blogi-ideaa voisi levittää. Kaikki ideat ja mielipiteet ovat tervetulleita.

Lähetä kommentti