Alkuvuosi 2009 on ollut kerhon toimeliain, ainakin sitten vuoden 1997, jolloin liityin kerhoon. Lisääntynyt aktiivisuus lienee sekä syy että seuraus sille, että kerhon toimintaa on kehitetty monin tavoin, näkyvyyttä on lisätty ja talous on parantunut. Kierre ruokkii itseään: mitä enemmän ihmisiä on mukana kerhon toiminnassa, sitä enemmän tulee uusia kehitysideoita ja löytyy vapaaehtoisia tekijöitä.
Turnauksissamme on ollut ennätyksellisen paljon pelaajia (avoin mestaruus 20, kevättalven cup 20, sauna 18), ja osallistuimme kahdella joukkueella nopean shakin SM-kisoihin. 16 jäsenellä on A-lisenssi, mikä lienee kerhomme ennätys. 2000-luvun ensimmäisen ystävyysottelun pelasimme rikospoliiseja vastaan saunalla kesäkuussa.
Toukokuussa luotiin edustusjoukkueiden kokoamiseen uudet periaatteet, jotka edustavat tietynlaista asennemuutosta: aktiivisia, kerhon toimintaan sitoutuneita jäseniä pyritään kannustamaan entistä enemmän. Ahkerat pelaajat ovat kerhon selkäranka.
Parin viime kuukauden aikana kerhoilloissa on ollut keskimäärin 12 pelaajaa, kesäkuun viimeisenä keskiviikkonakin 11, vaikka keskikesällä on yleensä hiljaisinta. Kerholla on myös alkanut käydä uusia pelaajia — kolme neljä on paljon kerhon kokoon nähden!
Tammikuusta alkaen viikoittaisissa kerhoilloissa on ollut enemmän vaihtelua, kun "pakollisen" pikapelin lisäksi on pelattu nopeaa shakkia (10—15 minuuttia) kahdesti kuussa. Turnaukset alkavat nyt kello 19:00 ilman akateemista varttia. Kesällä selvitetään (kyselyllä blogissa ja kerholla), voisimmeko aloittaa jo 18:30 tai 18:45, jotta voisimme pelata pidempiä turnauksia, ilman että ilta venähtää liian myöhään.
Koulutusta on järjestetty: loppupelianalysointia kerhoillassa, shakkitoimitsijakoulutus helmikuussa ja sen innoittamana pienimuotoisia tietoiskuja shakkisäännöistä. "Maailman paras shakkilehti" New in Chess tilattiin täksi vuodeksi jäsenten lainattavaksi itseopiskeluun.
Kerhon näkyvyyttä on lisätty. Maaliskuussa järjestimme toisen seloturnauksen, johon tuli taas mukavasti 38 pelaajaa. Sisäistä tiedottamista on siirretty sähköpostista maaliskuussa luotuun blogiin, joka toimii myös ulkoisena tiedottamiskanavana. Kerhon verkkoyhteisöä on rakennettu myös Nimenhuuto-palvelulla, jossa ilmoittaudutaan turnauksiin ja muihin tapahtumiin.
Kerhon talous on parantunut. Seloturnaus tuotti viimevuotista paremmin, ja uusi rahastonhoitaja on saanut kerättyä ennätykselliset 22 jäsenmaksua (varsin tarkasti noin moni osallistuu kerhon toimintaan vuoden aikana). Kerholla oli siten varaa uusia kalustoaan kunnolla: hankimme neljä uutta digitaalista shakkikelloa.
Taustatyön tekijöitä on enemmän. Helmikuussa valittiin kolme uutta aktiivista jäsentä hallitukseen, joka onkin ottanut tosissaan kerhon sääntöjen ohjenuoran: "Hallituksen tehtävä on ryhtyä kaikkiin tarpeellisiin toimiin, jotka ovat yhdistykselle ja shakkipelin harrastukselle eduksi." Vanhoja rutiineja on kyseenalaistettu, parannusehdotuksia esitetty ja kerhon toimintaa alettu kehittää.
Muutokset eivät kuitenkaan ole itsetarkoitus eivätkä välttämättä miellytä kaikkia. Kesällä voi vastata jäsenkyselyyn (kerholla on myös paperiversioita) ja kertoa mielipiteensä nykyisestä toiminnasta. Kyselyn tulokset esitellään blogissa ja kerholla elokuussa, minkä jälkeen tehdään jatkosuunnitelmat.
Muutosten keskellä kannattaa pitää mielessä, mistä kerhossa pohjimmiltaan on kyse. Jo vuonna 1948 kirjattiin, että kerhon tarkoitus on yhdistää lauttasaarelaiset shakinpelaajat ja edistää shakkiharrastusta. Tärkein toiminta on pelaaminen: viikoittaiset kerhoillat, omien turnausten järjestäminen sekä joukkueturnauksiin osallistuminen. Osallistumiskynnys on pidetty matalana: turnauksemme ovat avoimia (myös ei-jäsenille) ja ilmaisia; palkintona on yleensä mainetta ja kunniaa.
Paljon on tapahtunut puolessa vuodessa, eikä meno hidastu loppuvuonnakaan. Aiemmin toteuttamatta jääneitä ideoita on kaivettu esiin, ja syksyllä on luvassa ainakin teematurnauksia, uudet kerhopaidat, aloittelijaturnaus 26.9., kerholaisten esittelyjä blogissa sekä etäpeliottelu ulkomaista kerhoa vastaan.